субота, 5. новембар 2011.

Šiperki


Opšti izgled: Odličan, odvažan mali pas čuvar koji se prema strancima odnosi rezervisano. Pokretan, živahan, neumoran uvek zainteresovan za ono što se odigrava u nje­govoj okolini. Veoma agresivan kada mu je povereno da brani, veoma je tih u okolini sa decom. Poznaje običaje svojih ukućana. Uvek radoznao šta se odigrava iza vrata ili kada se pomeri nešto nasuprot njemu. Osećanja pokazuju visokim lavežom ili nakostrešenošću dlake na potiljku. Traži društvo konja, lovi krtice i druge štetočine. Može se obučiti za lov, pronalazi udubljenja naseljena kunićima, isteruje zečeve i kuniće iz šiblja.

Boja: Crna bez svetlih dlaka

 
Glava: Podseća na lisicu. Čelo je prilično široko, ka očima se sužava. U profilu blago zaobljena, špicasto se završava. Njuška nije duga, neznatno izražen stop.
Nos: Mali
Oči: Tamnobraon, pune, pre su ovalne nego okrugle.Niti upale niti buljave. Pogled je živahan i prodoran.
Uši: Visoko usađene, male, trouglaste, visoko uspravno nošene. Prilično debela koža, tako da se dužina može utvrditi samo posle prelamanja, Pokretljive, kada je pas pozoran stoje blizu jedno drugom.
Zubalo: Veoma dobro međusobno kontaktirajuće.
Vrat: Snažan, uspravnog držanja.
Telo: Plećke. Koso postavljene i pokretne.
Grudi: Napred široke, iza plećki zaobljene i duboke. Stomak je prilično prikupljen.
Leđa: Ravna, horizontalna. Kragna ga čini višljim u grebenu.
Slabine: Široke i moćne.
Prednje noge: Apsolutno ravne, dobro postavljene pod telo. Fine kosti.
Šape: Male, okrugle i zatvorene. Ravni, snažni i kratki nokti (nisu zaobljeni).
Zadnje noge: Veoma široke, duge i dobro mišićave. Skočni zglob nisko postavljen.
Rep: Ne postoji.
Dlaka: Bujna i oštra. Ravna na ušima. Na glavi, prednjim stranama nogu i na skočnom zglobu je kratka. Na telu je prilično duga. Na spoljašnjoj strani ušiju na dole okrugla, oko vrata duža, pravi kragnu na vratu i potiljku, koja se proteže grudi. Na zadnjoj strani butine takođe je duža, na nogama pravi pantalone, na kojima su vrhovi dlaka na unutra zavijeni.
Masa:
a)3-5 kg
b)5-8 kg
Primerci ispod 3 kg i iznad 9 kg, na izložbama ne smeju biti nagrađeni.
Greške: Svetle oči, preduge, kao i okrugle uši. Pravougaona, duža, okrugla ili kraća glava. Dlaka koja nije zatvorena. Uvijena ili svilasta dlaka, nedostajuća kragna ili pantalone. Preduga dlaka. Nepravilno raspoređeni zubi.
Diskvalifikacija: Preklopljene uši. Urođene bele dlake. Predgriz ili podgriz.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Нема коментара:

Постави коментар