понедељак, 5. децембар 2011.

I psima smeta zima!


Zimsko vreme može da škodi psima isto koliko i ljudima. Ponekad zaboravljamo da je i našim krznatim prijateljima potrebna zaštita od hladnoće i niskih temperatura.
Osim ako je vaš ljubimac polarni pas kao, na primer, haski ili malamut, većina pasa ne može bezbedno da provede previše vremena napolju tokom zime. Ipak, zima može da bude zabavna i za vašeg psa, ukoliko povedete računa o njegovoj zaštiti.
Pre svega, treba da se raspitate kod veterinara da li vaš pas ima neki zdravstveni problem zbog kog bi njegov boravak na hladnom vremenu posebno mogao da mu naškodi. Bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca i bubrega i hormonski poremećaji mogu da poremete termoregulaciju u telu psa, pa za njega nije dobro da dugo boravi na hladnom.
Štenci, kao ni stariji psi, takođe ne bi smeli da budu izloženi niskim temperaturama.
Ograničite zimsku šetnju. Treba da znate da je i vašem psu postalo hladno i neprijatno kad i vama, posle izvesnog vremena napolju. Po povratku iz šetnje pripremite mu deblju prostirku na toplom mestu, a voda za piće ne sme da bude previše hladna.
Iako većina dugodlakih rasa lakše podnosi hladnoću nego kratkodlaki psi, zapamtite da male pse, bez obzira na dužinu dlake, ne treba izlagati hladnoći jer se veoma lako prehlade.
Ako šetate pored zamrznute vode, recimo jezera, ne puštajte psa sa povoca, jer ipak može da propadne kroz led, a teško može da izađe.
Industrijska so koja se baca na ulice u zimskom periodu je štetna za psa jer mu nagriza jastučiće na nogama. Preporučuje se, da po povratku iz šetnje obrišete psu šape toplom mokrom krpom ili sunđerom kako biste skinuli naslage soli, a tako ćete sprečiti da pas liže so koja mu smeta, što može da izazove ozbiljne probavne probleme.
Pobrinite se da vaš pas uvek ima svežu, ne previše hladnu ili smrznutu vodu. Žedan pas će da liže barice u kojima može da bude antifriz ili neka druga hemikalija, što je za psa veoma opasno.                 
 
Posebno budite pažljivi prema starim psima, naročito ako pate od reumatoidnog artritisa. Hladnoća može da učini njihove zglobove krućim nego inače, pa pas postaje veoma nespretan dok trči niz stepenice ili preskače nameštaj i lako može da se povredi. Takvim psima je potrebno da spavaju u toploj prostoriji tokom zime. Takođe, mogu da se povrede ako se okliznu na ledu.
Zimski džemper za pse samo donekle pomaže jer psi najviše toplotu gube preko šapa, ušiju i respiratornog sistema.
Najvažnije je da pratite ponašanje vašeg ljubimca dok ste napolju: ukoliko postane nervozan, drhti, sporo hoda i zastaje ili traži skroviše od zime, saopštava vam da je vreme da ga vodite kući, u toplo.
 
 
 
 
 
Opasnosti od hladnog vremena
 
Postoje dva ozbiljna zdravstvena problema koja može da izazove zimsko vreme.
Prva su promrzline koje nastaju kad se telo psa previše ohladi. Telo automatski povlači svu krv iz ekstremiteta prema centralnom delu kako bi zadržalo toplotu. Tada uši psa, šape i rep mogu toliko da se ohlade da se u tkivu formiraju kristali leda i oštete ga. Problem sa promrzlinama je u tome što one nisu odmah očigledne. Tkivo ne pokazuje znake oštećenja narednih nekoliko dana.
Ako sumnjate da vaš ima promrzline, hitno ga odvedite u toplu prostoriju. Može da pomogne da potopite promrzle ekstremitete psa u toplu vodu na oko 20 minuta kako bi se kristali leda otopili i kako bi se vratila cirkulacija. Veoma je važno da ne trljate promrzle delova tela jer tada možete da načinite još veću štetu: kristali leda će oštetiti tkivo. Kada se pas ugreje, umotajte ga u ćebad i odvedite ga veterinaru koji će da proceni štetu i olakša psu bol ili izleči infekciju ako je potrebno.
 
Drugi problem koji može da izazove zima je hipotermija (stanje sniženja normalne telesne temperature, nastaje kada telo troši više toplote nego što može da proizvede.) Javlja se kada pas previše boravi na hladnoći ili ako pas lošeg zdravstvenog stanja boravi na hladnom. U većini slučajeva, pas će da pokaže znake letargije, depresije, slabosti i drhtavicu. Ukoliko se stanje pogorša, mišići se koče, srčani otkucaji i disanje se usporava i pas ne reaguje na nadražaje. Ukoliko primetite bilo šta od ovih simptoma, utoplite psa, umotajte ga u ćebad i odvedite veterinaru koji će da prati otkucaje srca psa i dati mu toplu tečnost kroz infuziju ako je potrebno.

Нема коментара:

Постави коментар