уторак, 20. децембар 2011.

MAĐARSKA VIŽLA KRATKODLAKA


Temperament
 
Vižla je ekspresivna, nežna i puna ljubavi. Odlično prihvata dresuru i lako i rado uči, pa joj je potrebna svakodnevna psiho-fizička stimulacija u vidu treninga. Neophodna im je strpljiva, odlučna i smirena ruka. Ako u vlasniku ne prepoznaju jak autoritet, postaće tvrdoglav. Izuzetno se dobro slažu sa decom i mogli bi se sa njima igrati satima. Najbolje prihvataju aktivnu decu, punu energije. Veoma lako se adaptiraju na porodični život i generalno dobro prihvataju druge pse. S obzirom na to da pripadaju atletskom, sportsom tipu psa, potrebno im je mnogo vežbe i treninga, pa mogu da postanu veoma destruktivni i nemirni ako im se to ne omogući. Takođe postaju preterano nestrpljivi u želji da potroše nagomilanu energiju.
Potrebna im je rana i dobra socijalizacija, što podrazumeva navikavanje na ljude, druge životinje, zvukove, različita mesta. Socijalizacija je od izuzetne važnosti da bi pas postao poslušan i stabilan.
Mađarska vižla se lako dresira i uvek je voljna da ugodi vlasniku. Ipak, vlasnik mora da zna kako da psu objasni šta želi od njega, a to se postiže treningom. Ako vižlu dovoljno ne trenirate, postaće veoma teško kontrolisati je.
Ova rasa nije za svakoga. Ukoliko želite mirnog psa i niste spremni da trčite satima da biste trenirali psa, nemojte se odlučiti za ovu rasu. Vižla će da bude nesrećna, a vi nezadovoljni njenim ponašanjem i tvrdoglavošću.
Mađarska vižla ima mnogo talaneta, a neki od njih su: praćenje traga, dovlačenje, poentiranje, čuvanje, poslušnost. Vižla je lovački pas i dobro se slaže sa mačkama sa kojima je odrasla, ali vodite računa kada je u blizini zečeva, kunića, hrčkova i ostalih sitnijih životinja koje može smatrati plenom.
Kao i svakom psu, vižli je potreban stabilan i odlučan “vođa čopora” u gazdi, jedino tako će se izbeći problemi u ponašanju kao što je preterano zaštitnički stav prema članovima porodice ili čuvanje delova nameštaja.
Dobro balansiran pas koji ima adkvatnog vlasnika i dovoljno psiho fizičkog treninga neće imati probleme u ponašanju. Čak i ako se problemi pojave, greška se može ispraviti ukoliko vlasnik promeni svoj stav prema psu i počne da poštuje prirodne instikte i potrebe psa.
Njen karakter teško podnosi grube postupke. Urođene osobine kao odlično pamćenje, sposobnost učenja i kombinovanja su odlične i sigurno joj daju mesto modernog lovačkog psa našeg vremena. Pored njene izražene strasti za lovom, oseća se dobro i u stanu lovca. Odgovarajući ovoj osobini i odličnom ponašanju drže je i ljubitelji pasa.
Njena mogućnost aklimatizacije je nadaleko poznata, neumorno radi i po najvećoj vrućini.
Pored urođenih dobrih osobina posebno su izraženi: odličan nos, čvrsto stajanje, izražena nadarenost za praćenje traga i aportiranje, radost za rad u vodi i posebno odličan kontakt pri vođenju.
 
Istorijat
Vižla je stara rasa, potiče iz X veka, iz današnje Mađarske gde je korišćena kao lovački pas. Pretpostavlja se da su preci vižle nekoliko vrsta poentera, zajedno sa transilvanijskim hrtom i “turskim žutim psom” (koji je iščezao). Novija istraživanja kazuju da je moguć i uticaj slugija na vižlu.
Na mađarskom jeziku “vižla” znači poenter. Ovi psi su bili odlični lovci zahvaljujući nepogrešivom njuhu i ogromnoj energiji.
Rasa je skoro nestala nakon II svetskog rata, kada su Rusi okupirali Mađarsku. U strahu od nestanka rase, nekoliko mađarskih uzgajivača je prokrijumčarilo vižle u SAD i Australiju kako bi održali rasu. Osim kratkodlake vižle postoje još oštrodlaka vižla i veoma retka, dugodlaka. Dugodlaka vižla se retko javlja u leglima ostala dva tipa, nije registrovana kao zasebna rasa, ali postoje i danas primerci u Evropi.
 
Uslovi odgoja i nega
 
Vižla se ne preporučuje za život u stanu. Zbog njene izuzetne aktivnosti i energičnosti, idealno bi bilo da joj je na raspolaganju veće dvorište. Vižla je jako izdržljiv pas, potrbno joj je mnogo vežbe i svakodnevne duge, brze šetnje ili trčanje. Odlično je društvo za vožnju rolera ili bicikla. Ukoliko joj se ne pruži dovoljno fizičke aktivnosti, postaće tvrdoglava i ispoljiće niz neželjenih oblika ponašanja.
Kratka dlaka se lako održava. Potrebno je povremeno četkanje i kupanje suvim šamponom prema potrebi. Može se kupati i blagim sapunom, ukoliko je neophodno. Nokte treba skraćivati. Kratkodlaka vižla se prosečno linja.
 
Zdravstveni problemi: displazija kukova
 
Životni vek: 12 do 15 godina
 
FCI standard:
 
Glava:
 
Suva, plemenita, dobro proporcionalna. Glava je srednje široka i blago zaoblje- na. Središnja brazda na gornjem delu lobanje je srednje izražena i produžava se od srednje razvijene potiljne kosti ka čelu. Stop je blag. Nosnik je uvek prav. Njuška je dobro zaoblje- na, nije duguljasta, široka. Nosna pečurka je dobro razvijena, sa po mogućnosti širokim nozdrvama. Njuška merena od vrha nosa do linije koja spaja očne duplje - treba da je u svakom slučaju manja od 50% ukupne dužine glave. Donja vilica je dobro razvijena i mišićava. Zubalo je snažno, sekutići imaju kontakt u normalnom makazastom zubalu. Na zube priležuće usne ne vise opušteno. Oči su blago ovalne. Pogled je živahan i inteligentan. Očni kapci su dobro zatvoreni. Boja dlake je u harmoniji sa bojom očiju, tamniji ton boje očiju je poželjan. Uši su srednje velike i nešto na unutra i srednje visoko usađene i leže ravno ka licu. Dobro pokrivaju usni otvor i imaju oblik zaobljenog ,У".
 
Vrat: Srednje dug, mišićav, blago zasvođen, bez nabrane guše, srednje visoko usađen u telo.
 
Telo: Snažno i dobro proporcionalno, nešto duže nego kod rasa sa kvadratičnim telom.
Greben je istaknut i mišićav. Leđa su kratka i ravna. Slabine čvrste, gornja linija blago zaobljena ka korenu repa. Grudni koš srednje širok, dubok i dopire do laktova. Rebra su srednje zasvođena. Lopatica je dobro mišićava, odgovarajuće nagnuta i pokretljiva.
Noge: Prednje su ravne, sa snažnim kostima, zatvoreni laktovi. Zadnje noge mišićave, srednje uglovane, ne tako nisko postavljen skočni zglob. Prsti su jaki, dobro zaobljeni, čvrsto zasvođeni, šape su blago ovalne. Nokti su snažni, jastučići elastični i čvrsti.
 
Rep: Nešto niže usađen, srednje snažan, sužava se i na kraju je blago zavijen. On čini estetsku celinu ako je ostalo 3/4 ukupne dužine. Shodno tome kupira se samo 1/4 dužine repa. Kupiranje pravilnog, lepo vodoravnog nošenog repa nije obavezno.
 
Koža: Čvrsta, bez nabora po telu i čelu. Pigmentisana. Nosna pečurka boje mesa. Usne, rub očnih kapaka i nokti su braon. Jastučići su boje škriljca.
 
Dlaka: Dlaka je gusta, priležuća, kratka, ravna i oštra. Stomak je malo odlakan. Dlaka na ušima je pre kraća i svilenkasta. Na repu je duža dlaka.
 
Boja: Žuta kao zemička, ili različite nijanse žute boje peska. Male bele fleke na prsima i na šapama i tačkasta obeleženost nisu mana.
 
Kretanje: Dobro osvaja prostor, puno potiska, bez napora. U polju je karakterističan način kretanja ujednačen, izdržljiv galop.
 
Veličina: Idealna visina za mužjaka je 56-61 cm, za ženke 52-57 cm. Dozvoljeno je odstupanje od ±4 cm, pri čemu je pas ostao harmoničan. Harmonija tela u mirovanju i kre- tanju je značajnija nego santimetrima izražena visina.
 
Nedostaci: Svi nedostaci vezani za građu, koji škode skladu pokreta i radu. Glavne mane su: suviše laka ili glomazna građa, znatno odstupanje od propisanih vrednosti, disharmonična građa i, na prvom mestu kratko i visoko telo, kao izdignuto, sa suviše izdignutom podlakticom. Nedostaci glave su od prvenstvenog značaja: neproporcionalna glava, sa suviše širokom ili suviše uskom lobanjom i čelom, šiljata, udubljena ili ispupčena glava, glava goniča, suviše izražen stop, kratka i šiljata njuška, ispupčen lični deo.
 
Veoma važni nedostaci: Opuštene usne, labava koža na glavi, sitne neproporcionalne, blizu postavljene oči, upale u očne lukove, buljave, svetle, mlitavi kapci, bezizražajan pogled, zao pogled, suviše visoko ili suviše nisko postavljene uši, uske kovrdžave uši. Nepravilan zagriz: prognacija gornje ili donje vilice, sa razmakom većim od 2 mm, bočna devijacija čeljusti, izbačeni zubi, žuti zubi, dosta izražen fanon.
 
Telo: Mlitavi mišići, leđa i krsta bez čvrstine, uska karlica, kratke upale sapi, ulegnut greben, loše usađeno rame, nedovoljno spuštene grudi, suviše široke grudi, ravna rebra. Opušten stomak kod ženki posle porođaja.
 
Noge: Loše uravnotežene u odnosu na normu, loši uglovi, suviše duge noge.
 
Rep: Visoko usađen i nošen suviše visoko u odnosu na horizontalu.
 
Dlaka: Nedovoljno gusta dlaka, svilenkasta, suviše kratka i tanka, misija dlaka, sve što odstupa od kratke dlake.
 
Boja: Prisustvo tamno-mrkih tonova, crven i izabel boje nisu poželjne. Tamniju prugu na leđima, koja je često vezana za ishranu, ne treba smatrati nedostatkom. Mrlje na grudima i guši, ili male bele mrlje su mana kad imaju više od 5 cm u prečniku.
 
Diskvalifikacione greške: Značajna odstupanja u odnosu na karakteristike rase, odstu- panja u odnosu na veličinu od preko 4 cm ili nedostatak visine. Višebojni plašt, s crnim i belim prugama, suviše velike mrlje na grudima, bele šape, šiljata njuška, uska lobanja, lobanja kao kod hrta ili nezgrapna lobanja. Svetle, sive ili mrke oči različitih nijansi, entropija, ektropija, lični deo ispupčen (ovnujski), nosna pečurka ružičasta, siva, crna ili pegava i usne ili kapci s crnim pigmentom. Prognacija gornje ili donje vilice veća od 2 mm, devijacija čeljusti, opušteni, balavi uglovi usana, znatno izražen fanon, boja svetlija od boje žutog voska, kestenjasta boja. Plašljiv pas sa osetljivim nervnim sistemom, albino pas, krip- torhid sa jedne ili obe strane. Nepravilno suviše usiljeno kretanje. Displazija kuka.
 
N.B. Mužjaci moraju imati dva naizgled normalna testisa, potpuno spuštena u mošnice.

Нема коментара:

Постави коментар