уторак, 24. април 2012.

Ishrana štenadi i mladih pasa


Za štenad je karakteristično da brzo rastu i razvijaju se, pa njihov rast zavisi od nakupljanja belančevina i mineralnih materija u telu (rast mišića i kostiju). Za ovaj ubrzani rast neophodna je i dovoljna količina vitamina. Potrebne količine hrane za štene u odnosu na odraslog psa su tri puta veće, računato na jedinicu težine. Zato je štenetu neophodno obezbediti dovljnu količinu hrane sa svim hranljivim sastojcima. Sa 9 meseci štene dostigne svoju skoro maksimalnu visinu i približnu težinu odraslog psa: od 500-800 grama do 40-50 kg. Štenci sisaju 30-40 dana svog života. Samo mleko nije dovoljno. Zato je neophodno početi sa dopunskom ishranom - prehranjivanjem već od 15-20 dana života štenadi. Dopunska ishrana štenadi u ovom periodu mora biti slična majčinom mleku zbog pravilnog rasta i napretka i da bi se sprečili neki poremećaji u varenju.
 
Prihranjivanje štenadi može da izgleda ovako:
  1. 1/2 litra rnleka, 2 žumanca, kocka šećera, 20 kapi Ads, vitamin C i B kompleks.
  2. 1/2 l mleka, 100 gr mlevenog mesa, zobene pahuljice, 1 žumance
  3. 1/2 l mleka, 100-200 gr mlevenog mesa, 50 gr plazma keksa, jedno žumance. (Belance koristiti dobro prokuvano i izdrobljeno).
Štenad prihranjujte 2-3 puta dnevno, zavisno od količine mleka keruše. Ovom recepturom se služite do 40-og dana života, s tim što ćete po potrebi povećavati količinu navedenih namirnica. U slučaju da keruša odbije štenad i ne da im da sisaju pre (30-40 dana), štenad ćete morati prihranjivati 5-7 puta dnevno, zato što štenad u normalnim uslovima sisaju svaka 3-4 časa

Нема коментара:

Постави коментар